ECE

In 1991 was het regime van Enver Hoxha geëindigd en een “parlementaire democratie “ingevoerd. In 1995 waren echter de sporen van het oude regime nog duidelijk zichtbaar. Niet alleen leek de “parlementaire democratie” nog steeds op een één-partij-stelsel, ook alle instituties en instanties vertoonden nog vele kenmerken van een sterk centraal geleide staat. Het isolationisme onder Enver Hoxha was doorbroken, maar had tot gevolg een ware exodus van Albanezen naar het buitenland, vooral Griekenland, Italië en Amerika.

De werkgroep Elbasan had op basis van verhalen van bezoekers reeds een paar hulptransporten geregeld met goederen voor ziekenhuizen en scholen. In 1995 werd een rapport gemaakt door Jan Verschuren en Ad Voets over de situatie met name op het terrein van openbare voorzieningen onderwijs, gezondheidszorg, kunst en cultuur. Op basis daarvan werden plannen gemaakt voor nog meer hulpacties, maar ook voor structurele opbouwprojecten. Met behulp van PUM (Project Uitzending Managers) van het Ministerie van Buitenlandse zaken en met fondsen van ICCO konden daarna enkele projecten gestart worden. De werkgroep werd omgevormd tot de Stichting Skampa.

Diverse projecten werden met wisselend succes opgezet. Zo werd in 1999 het hele project “Bibliotheken voor basisscholen” teniet gedaan door de toestroom van vluchtelingen tijdens de Kosovo-oorlog. Ook de vele wisselingen van functionarissen verstoorden de uitvoering . Zo werd b.v. de invoer van een lading muziekinstrumenten tijdelijk geblokkeerd bij de douane, hoewel het Ministerie van Onderwijs in Tirana belastingvrije invoer had gegarandeerd.

Vanaf het begin werd in de opzet van ieder project een actie opgenomen om het vervolg van het project te laten uitvoeren door de Albanezen zelf. Dat bleek in de praktijk een groot obstakel, want initiatief nemen en zelfstandig werken bleken in Albanië vrijwel onbekende begrippen. Een belangrijke stap vooruit is daarom geweest de oprichting van een Albanese “counterpartner” stichting ECE (Education Center Elbasan). De tijd van grote projecten is voorbij.  Er is nog steeds contact met Elbasan, maar beperkt zich tot ondersteuing van de Stichting ECE, die na jaren van vallen en opstaan nu de weg lijkt te hebben gevonden om zelfstandig initiatieven te ontplooien.

Projecten

Oprichting en ondersteuning van de Stichting “Education Center Elbasan” (ECE)

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.