Project

Datum

Bron

Fragment

  

Ziekenhuis

14 maart 2000

Ad

Vandaag meldde Richard van den Brink (Skampa), dat er goed nieuws was voor de schooltandverzorging. Via ‘Dental Health International’ kan Skampa aanbieden 2 mobiele en 1 vaste tandartsuitrusting. Bovendien zal een expert advies komen geven over de organisatie van de schooltandverzorging. in Elbasan en omstreken. Als stichting moeten we f6500 plus transportkosten betalen, maar Richard verwacht dat we dat op korte termijn kunnen financieren. Er loopt al een actie onder Utrechtse tandartsen en vandaag komt er nog een advertentie in het Utrechts Nieuwsblad. Ik heb vanavond het goede nieuws overgebrachtaan Pajtim Celjani, de algemeen directeur van de geneeskundige voorzieningen hier. Hij was heel blij met dit geschenk, want op dit moment stelt de schooltandverzorging. weinig voor.

  

Ziekenhuis

9 mei 2000

Ad

Ik had een ontmoeting met de arts Pajtim Celani. Hij zal de douanformaliteiten regelen, die nodig zijn om een complete tandartsparktijk in de school Luigj Gurakuqi te installeren. Bovendien kan Richard (Skampa) een mobiele tandartsuitrusting en wat ziekenhuismateriaal sturen. Pajtim vertelde dat hij vandaag een contract had gesloten met USAID over een hulpprogramma voor sexuele voorlichting. Dat dit nodig blijkt niet alleen uit het feit dat Albanie het grootste geboorteoverschot van Europa heeft, maar ook uit trieste cijfers over het aantal abortussen. In Elbasan - een stad van 120.000 inwoners- wordt het aantal abortussen geschat op 700 per jaar. Ik zeggeschat, want er is geen zicht op wat er gebeurt in priveklinieken en meer obsure praktijken.

  

Ziekenhuis

13 maart 2001

Alex

We hadden belet bij de directeur van de gezondheidszorg. Ik mocht hem alvast twee ziekenhuisuniformen van het Hofpoort Ziekenhuis in Woerden overhandigen. Daar kregen ze nieuween deze waren nog van prima kwaliteit. De twee waren een voorschot op dozen vol, die met de volgende zendingbussen uit Utrecht zouden aankomen tegen het eind van de maand.Bij mijn aanbieding moest ik van Jan en Gerard zeggen dat ze wel bestemd waren voor de somatische zorg, wantin de psychiatrische zorg passen witte jassen niet meer. Of de directeur deze opvatting deelde waag ik tebetwijfelen, dat hij ingenomen was met de gift was meer dan duidelijk.Hij kon het niet nalaten te vragen “hoeveel er precies kwamen”. Dat wist ik hem niet te vertellen, maar wel zagik bij het weggaan dat ze hard nodig waren.De uniformen van de paar doktoren en verplegers die ik tegenkwam waren nou niet van de kwaliteit die je zouwensen